ÄÄNIDIALOGI – MENETELMÄ ÄÄNIEN KANSSA KESKUSTELUUN
Keskustelu äänien kanssa on joillekin hyvä, hallintaa lisäävä keino tulla toimeen äänien kanssa. Ääniä kuuleva henkilö voi tietenkin itse keskustella ääniensä kanssa, mutta keskustelijana voi toimia myös ulkopuolinen henkilö, yleensä terapeutti. Tällöin on kysymys äänidialogista. Terapeutti kysyy ääneltä kysymyksiä ja ääniä kuuleva henkilö eläytyy äänen rooliin ja antaa äänen vastata ”omalla suullaan”.
Mitä äänidialogissa tapahtuu?
Kuvitteellinen, ääniä kuuleva henkilö Mikko ja hänen terapeuttinsa toteuttavat äänidialogin. Näin sessio etenee:
Terapeutti pyytää Mikkoa valitsemaan tilasta tuolille paikan, joka sopii parhaiten hänen äänensä haastattelemiseen. Mikko valitsee paikan ja istuu tuolille. Terapeutti varmistaa, sopiiko äänidialogikeskustelun aloittaminen varmasti sekä Mikolle, että äänelle. Se sopii. Terapeutti kutsuu äänen paikalle ja aloittaa keskustelun sen kanssa. Hän kysyy ääneltä esimerkiksi seuraavia asioita:
Kuka sinä olet? Onko sinulla nimeä?
Miltä sinusta tuntuu tässä tilanteessa?
Milloin tulit Mikon elämään?
Mikä on tehtäväsi Mikon elämässä?
Mitä Mikolle tapahtuisi, jos et olisi hänen elämässään?
Mitä mieltä Mikko on sinusta?
Millaista on olla Mikon elämässä?
Haluaisitko muuttaa jotakin suhteessasi Mikkoon?
Ääni vastailee kysymyksiin. Terapeutti varmistaa välillä, että Mikolla on turvallinen olo ja haluaako hän jatkaa. Kun keskustelu tulee päätökseen, terapeutti kiittää ääntä ja kutsuu Mikon takaisin paikalle. Lopuksi Mikko ja terapeutti käyvät läpi ajatuksia ja tunteita, joita äänidialogi herätti.
Miksi äänidialogia tehdään?
Äänidialogissa äänillä on mahdollisuus tulla kuulluksi. Ääniin suhtaudutaan hyväksyvästi ja kiinnostuneesti. Kun äänet saavat tällä tavoin ilmaista itseään, ne voivat kertoa asioita, jotka auttavat ymmärtämään niiden alkuperää, luonnetta ja tavoitteita.
Parhaassa tapauksessa äänidialogi on hyvin voimauttava kokemus. Se voi merkittävästi muuttaa kuulijan suhdetta ääniinsä ja helpottaa tilannetta äänien kanssa. Kaikille äänidialogi ei kuitenkaan sovi, jos esimerkiksi keskustelu äänen kanssa tuntuu liian ahdistavana.
Äänidialogin tarkoituksena ei ole muuttaa ääniä tai selvittää, mikä ihmisessä on vialla, vaan antaa äänille mahdollisuus ilmaista itseään. Tällöin päästään tutustumaan ääniin ja voidaan oppia ymmärtämään paremmin niitä ja niiden tehtäviä. Äänidialogi auttaa saamaan mielekkäällä tavalla etäisyyttä ääniin ja huomaamaan niistä uusia puolia. Esimerkiksi ilkeän äänen tehtävä voikin osoittautua olevan suojeleva.
Äänidialogin tausta
Äänidialogi pohjautuu Hal ja Sidra Stonen kehittämään Voice Dialogue -menetelmään. Menetelmä lähtee siitä ajatuksesta, että kaikilla ihmisillä on useita, toisistaan erilaisia minuuksia. Näillä minuuksilla on kullakin oma tehtävänsä ihmisen psyykessä. Voice Dialogue -menetelmässä ollaan vuorovaikutuksessa minuuksien kanssa. Ääniä kuulevien kohdalla äänien voidaan nähdä edustavan minuuksia ja vuorovaikutus tapahtuu äänien kanssa.
Ääniä kuulevien liikkeessä äänidialogi on herättänyt paljon kiinnostusta ja sitä onkin sovellettu eri maissa. Iso-Britanniassa on viime vuosina toteutettu Talking With Voices (TwV) -hanketta, jossa äänidialogin käyttöä on tutkittu ja koulutettu mielenterveysalan ammattilaisille.
Haluaisitko kokeilla äänidialogia?
Äänidialogia on parasta toteuttaa sellaisen terapeutin kanssa, jonka kanssa koet suhteen luotettavaksi. On myös tärkeää, että terapeutti tutustuu huolellisesti äänidialogin käyttöön ja olette keskustelleet äänistäsi hänen kanssaan. Moniäänisten nettisivuilla on myös esittelyt kahdesta terapeutista, joilla on kokemusta äänidialogin käytöstä.
Äänidialogi ääniä kuulevan psykoterapiassa – artikkeli julkaistu
Kognitiivinen psykoterapia -verkkolehdessä julkaistiin syksyllä 2024 psykologien Laura Nevalan, Laura Sinisalon ja Seppo Anttosen artikkeli äänidialogista. Siinä esitellään myös kaksi tapausesimerkkiä, joissa äänidialogia on käytetty osana psykoterapiaa. Molemmissa tapauksissa kokemus oli ääniä kuulevalle henkilölle erittäin tärkeä ja auttoi toipumisessa.
Lisätietoa äänidialogista
- Talking With Voices -hanke: psychosisresearch.com/portfolio-item/talking-with-voices/
- Kognitiivinen psykoterapia -verkkolehti: https://kognitiivinenpsykoterapia.fi/wp-content/uploads/2024/10/Kognitiivinen-psykoterapia-19-syksy-2024-.pdf
- Dirk Corstens: www.dirkcorstens.com/voice-dialogue
- Voice Dialogue: www.voicedialogueinternational.com/
Kirjoittaja: Annika Roihujuuri