Vertaistuki
Vertaistukiryhmät
Ääniä kuulevien ryhmiä kokoontuu säännöllisesti ympäri Suomea. Avoimiin ryhmiin voi osallistua missä tahansa vaiheessa. Suljetut ryhmät taas toteutetaan samalla, tietyllä kokoonpanolla ja ne kestävät määräajan.
Osa ryhmistä on vertaisohjaajien vetämiä oma-apuryhmiä ja osa mielenterveystyön ammattilaisten vetämiä ryhmiä.
Ryhmissä on mahdollisuus keskustellaan äänien kuulemisesta ja niiden kanssa toimeen tulemisesta. Jos olet kiinnostunut ryhmän perustamisesta tai ohjaamisesta, ota yhteyttä Moniäänisten toimistoon (040-830 9663).
Päivitämme kevään 2023 ryhmien tietoja ryhmäsivulle. Ryhmien kokoontumisajat ja -paikat näet klikkaamalla ”Katso ryhmät” -painiketta.
Etätapaamiset Teamsissä
Joka toinen keskiviikko 6.9. – 13.12. klo 14 – 15:30
(yht. 8 kokoontumista, parittomien viikkojen keskiviikot)
Etätapaamisissa on mahdollisuus tutustua äänien kuulemiseen liittyviin aiheisiin ja jakaa kokemuksia ihmisten kanssa, joilla on samankaltaisia kokemuksia. Tapaamiset on tarkoitettu ensisijaisesti ihmisille, joilla on omakohtaista kokemusta äänien kuulemisesta, mutta myös omaisia ja mielenterveysalan ammattilaisia vierailee välillä ryhmässä oppimassa äänikokemuksista.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu lähettämällä viesti ”Ilmoittaudun Teams-etätapaamisiin, nimesi, osoitteesi ja puhelinnumerosi”, osoitteeseen annika.roihujuuri@moniaaniset.fi
Lähetämme ilmoittautuneille linkin tapaamisiin. Ilmoittautua voi koko kauden ajan. Suosittelemme osallistumista ryhmään säännöllisesti, mutta olet tervetullut osallistumaan vaikka vain yhdenkin kerran.

Etätapaamisten ohjelma
6.9.
Parisuhde ääneni kanssa
Mies, johon Marjut ihastui, jäi elämään ääneksi hänen mieleensä. Marjut kertoo millaista elämä äänen kanssa on ollut. Ohjaajana Annika.
20.9.
Äänet, opiskelu ja työnteko
Miten äänet vaikuttavat opiskeluun ja työntekoon? Oskari kertoo kokemuksistaan ja ajatuksistaan liittyen aiheeseen. Ohjaajana Oskari.
4.10.
Kolme sanaa hiljensivät ääneni!
Jarno esittelee menetelmänsä äänten hallinnassa. Ohjaajana Annika.
18.10.
Itsetuhoisuudesta itsemyötätuntoon
Anni viilteli itseään nuorena äänten käskystä. Ääniä kuuluu yhä, mutta itsetuhoisuuden tilalle on tullut arvostus ja lempeys itseä kohtaan.
Ohjaajana Oskari.
1.11.
Tietoinen rentoutuminen
Annikan johdolla harjoitellaan tietoista läsnäoloa ja rentoutumista.
15.11.
Äänimaailma inspiraationa sanoituksiin
Sami kertoo Äänetön ääni -yhtyeelleen tekemistä, äänien kuulemiseen liittyvistä sanoituksista. Ohjaajana Oskari.
29.11.
Kokemuksia vertaistukijana toimimisesta
Tomi on toiminut kymmeniä vuosia erilaisissa vertaistukitehtävissä. Hän kertoo millaista vertaistukityö on ollut, mitä hän on siitä oppinut ja mikä siinä inspiroi. Ohjaajana Annika.
13.12.
Piristävää tekemistä loppuvuodelle?
- Oskarin johdolla jaetaan ideoita siitä, mitä asioita voi tehdä ja harrastaa talvella/pimeänä aikana.
Loppukeskustelu: Mikä sinulle oli merkityksellistä syksyn etätapaamisissa?
Moniäänisten vertaistukipuhelin
Haluaisitko keskustella henkilön kanssa, jolla on kokemusta äänien kuulemisesta? Puhuminen auttaa ja vertaistuesta saa voimia! Ota rohkeasti yhteyttä.
Vertaistukipuhelin joka päivä numerossa 040 705 9653
Voit soittaa milloin tahansa (myös viikonloppuisin) klo 10 – 18 välillä,
tai laittaa viestiä mihin aikaan vain.
Vertaistukipuhelimessa voit kertoa ja jutella äänistä tai muista kuulumisista. Voit myös soittaa kun olo on erityisen vaikea ja kaipaat kriisiapua.
Myös ääniä kuulevien läheiset voivat varata soittoajan tukipuhelimeen keskustellakseen tilanteestaan.
Vertaistukijalta voi myös kysellä hänen kokemuksistaan ja selviytymisestään ääniensä kanssa. Tukipuhelimen tarkoitus on tarjota mahdollisuus omasta äänitilanteesta puhumiseen turvallisessa ympäristössä. Puhelu on tilaisuus tulla kuulluksi ja kertoa kokemuksistaan ilman huolta siitä, että sinua arvioidaan niiden pohjalta.

Keskustelun kautta voi myös avautua uusia näkökulmia siihen, miten voisi helpottaa omaa tilannettaan äänien kanssa.
Mikäli haluat varata soittoajan valmiiksi myöhemmälle ajalle esimerkiksi viikon päähän, voit myös varata toiselle vertaistukijalle soittoajan lähettämällä tekstiviestin vertaistukipuhelimen koordinointinumeroon 050-540 6185. Kirjoita tekstiviestiin ”tukipuhelu” ja toiveesi puhelun ajankohdasta, niin sovitaan yhdessä sopiva aika, jolloin vertaistukijamme voisi soittaa sinulle.
Vertaistukipuhelimessa toimivat vertaistukijat ovat Suomen Moniääniset ry:n tehtäväänsä kouluttamia vapaaehtoisia. Keskustelut vertaistukipuhelimessa ovat luottamuksellisia.
Voit lukea jäsenlehdessämme julkaistun artikkelin Moniäänisten vertaistukipuhelimesta täältä.
Ääniä kuulevien livechat-ryhmä Tukinetissä
Kokoontuu joka toinen keskiviikko, yleisillä keskustelukerroilla klo 18 – 19 ja teemakerroilla 18 – 19:30.
Kaksi vertaisohjaajaa paikalla ohjaamassa ryhmää.
Avoin kaikille Tukinettiin rekisteröityneille.
Ryhmä on kesätauolla ja jatkuu jälleen ke 23.8.2023


Livechat-ryhmä syksyllä 2023
Joka toinen keskiviikko klo 18 – 19 tai 18 – 19:30
23.8. Yleistä keskustelua mielen sisäisistä äänistä
6.9. Teemailta: Raha-asiat kuntoon – vierailijana Elämänlaatu ry:n talousohjauksen asiantuntija Sari Ovaskainen
Onko sinulla huolta rahasta tai veloista? Elämänlaatu ry:n talousohjauksen asiantuntija Sari Ovaskainen on mukana Moniäänisten livechatissa 6.9. tarjoamassa neuvoja taloudellisten pulmien selvittämiseksi. Tervetuloa kysymään ja keskustelemaan!
20.9. Yleistä keskustelua mielen sisäisistä äänistä
4.10. Teemailta: Helppo ja hyvä kotiruoka – vierailijana Hanna Pikkarainen, kotitalouden asiantuntija, Uudenmaan Martat
18.10. Yleistä keskustelua mielen sisäisistä äänistä
1.11. Teemailta: Äänet ja lääkitys – vierailijana lääkäri Juhana Santti
15.11. Yleistä keskustelua mielen sisäisistä äänistä
29.11. Teemailta: Äänten hallintakeinot – vierailijana kokemusasiantuntija Annikka
13.12. Yleistä keskustelua mielen sisäisistä äänistä

Ryhmän tarkoituksena on koota yhteen ääniä kuulevia, mutta siihen voivat osallistua myös ääniä kuulevien läheiset ja muut aiheesta kiinnostuneet. Ryhmässä voi jakaa kokemuksia, keskustella ja pohtia äänien kuulemiseen liittyviä kysymyksiä tai muuten elämässä pinnalla olevia aiheita.
Ryhmä on tekstipohjainen. Kokoontumisissa vuorottelevat teemaillat ja yleinen keskustelu ääniin liittyen. Teemailloissa on vaihtuvia asiantuntijavierailijoita mukana keskustelussa.

Tukinet on turvallinen palvelu, jossa käytetään nimimerkkejä, jotta yksittäisiä käyttäjiä ei tunnisteta. Livechat-ryhmän ohjaajina toimivat koulutetut vapaaehtoiset vertaistukijat, jotka vastailevat kysymyksiin ja kommentoivat.
Tervetuloa mukaan!
Tukinetissä toimii myös Moniäänisten avoin, jatkuva keskusteluryhmä, jota Tukinet moderoi.
Voit rekisteröityä täällä Tukinettiin osallistuaksesi.
Kun olet rekisteröitynyt ja kirjautunut sisään
Löydät Moniäänisten ryhmät menemällä suoraan osoitteeseen: https://tukinet.net/toimijat/suomen-moniaaniset-ry/ tai Tukinetin etusivulta kohtaan ”Toimijat”, josta voit hakea hakusanalla ”Suomen Moniääniset ry”.
Sivulla on kohta ”Tulevat ryhmächatit”, joista ylimmäinen on seuraavaksi alkava livechat, jota klikkaamalla pääset osallistumaan.
Chattiin voi osallistua keskiviikkoisin 18-19.30 aikana. Voit siis tulla chattailemaan 19.30 saakka, vaikket olisi vielä klo 18.00 paikalla. Toivomme kuitenkin, että liityt chattiin ennen viime minuutteja, mielellään 19:15 mennessä.
Lisätietoa: Tukinetistä. https://tukinet.net/

Livechat-ryhmä keväällä 2023
Joka toinen keskiviikko klo 18 – 19 tai 18 – 19:30
1.3. Yleistä keskustelua äänistä
15.3. Teemailta: Taide selviytymiskeinona äänien kanssa – vierailijana kuvataitelija Sari Nieminen
29.3. Yleistä keskustelua äänistä
12.4. Teemailta: Äänet ja lääkitys – vierailijana lääkäri Juhana Santti
826.4. Yleistä keskustelua äänistä
10.5. Teemailta: Ääniä kuuleva ja hänen läheisensä – vierailijoina Nanni ja hänen äitinsä24.5. Yleistä keskustelua äänistä
29.12. Yleistä keskustelua mielen sisäisistä äänistä

Jatkuva nettiryhmä ääniä kuuleville discordissa
Haluaisitko keskustella äänien kuulemiseen liittyvistä kokemuksista? Tai haluaisitko keskustella mistä vain sinua kiinnostavasta aiheesta ääniä kuulevassa porukassamme? Discord-alustalla toimiva nettiryhmämme
tarjoaa tähän mahdollisuuden.
Discord on yhteisösovellus, jonka kautta voi keskustella tekstillä, puheella ja/tai videolla, ja siellä esiinnytään nimimerkeillä. Discordiin pääsee verkkoselaimen kautta sekä tietokoneelle/puhelimeen ladattavan sovelluksen kautta. Lisätietoa Discordista löydät: https://discord.com
Moniäänisten tekstipohjainen nettiryhmä on osallistujien käytettävissä joka päivä. Myös vertaisohjaajat seuraavat ja osallistuvat ryhmän keskusteluihin.
Ryhmässä on lisäksi tiettyinä aikoina vertaisohjaajien vetämät Voice chat ja ohjaajatunnit. Ohjaajantunnin aikana vertaisohjaajat ovat suunnitellusti tunnin ajan mukana keskustelussa. Keskustelu käydään tekstipohjaisessa nettiryhmässä chattailen.
Voice chatissa voi keskustella toisten osallistujien kanssa, kuin ryhmäpuhelussa. Voice chatissa on käytössä pelkkä ääni (ei videokuvaa).
Toivomme, että ryhmässä on helppo keskustella rennosti itsellä kulloinkin pinnassa olevista aiheista ja kiinnostuksen kohteista. Kyseessä on vertaistuellinen ryhmä. Otahan huomioon, että sen tarkoituksena ei ole tarjota kriisitukea, apua hätätilanteisiin, hoitoa tai terapiaa.
Suosittelemme ryhmää ensisijaisesti yli 18-vuotiaille. Jos olet alle 18 ja haluat ryhmään, ilmoittauduthan puhelimitse, niin voit keskustella työntekijän kanssa siitä, sopisiko ryhmä sinulle.
Discordin chatit syksyllä 2023:
Joka toinen ma klo 17-18
Ohjaajantunnit – kirjoitellaan chatissa: 28.8., 25.9., 23.10., 20.11. ja 18.12.
Voice chat – keskustellaan ääniyhteydellä: 11.9., 9.10., 6.11. ja 4.12.
Näissä kokoontumisissa jutellaan kuulumisista, äänien kuulemisesta ja muista osallistujia koskettavista aiheista. Ohjaajana toimii vapaaehtoinen vertaistukija.
Tule mukaan chattailemaan ja keskustelemaan! Ilmoittaudu: 040 830 9663 / annika.roihujuuri@moniaaniset.fi
Lomakausina ilmoittautumisten käsittelyssä on viivettä.
Haluamme varmistaa, että ryhmä on
osallistujille sopiva ja hyödyllinen.
Siksi selvitämme ilmoittautumislomakkeella myös motivaatiotasi. Yhteystietosi pyydämme, jotta voimme tarvittaessa olla sinuun yhteydessä nettiryhmäämme liittyvissä asioissa.
Kun olet lähettänyt tietosi lomakkeella, työntekijä ottaa sinuun sähköpostitse yhteyttä muutaman päivän sisällä.
Silloin saat ohjeet ja linkin ryhmään liittymistä varten. Lomakausina (heinäkuussa ja joulun aikana)
ilmoittautumisten käsittelyssä on viivettä.
Kaikki tietokentät pitää täyttää
Kokoontumiset ja teemat
Jokainen ryhmäkerta sisältää seuraavat:
*Mitä sinulle ja äänillesi kuuluu?
*Ohjaaja avaa kokoontumisen teemaa.
*Keskustelua.
*Pieni kotitehtävä seuraavalle kerralle.
Ryhmä on valtakunnallinen vertaisryhmä ja maksuton. Toivomme ilmoittautujilta sitoutumista koko syksyn jaksolle.
Tukihenkilötapaamiset
Eikö paikkakunnallasi kokoonnu ääniä kuulevien vertaistukiryhmää? Etkö löytänyt sinulle sopivaa muuta vertaistukimuotoa tältä sivulta?
Pyrimme tarvittaessa järjestämään myös henkilökohtaisia, vertaistukeen perustuvia tukihenkilötapaamisia tarvittaessa. Jos paikkakunnaltasi löytyy vertaistukija, tämä saattaa onnistua paikan päällä. Toinen vaihtoehto tukihenkilötapaamisen järjestämiseen on etäyhteydellä.
Voit olla yhteydessä Moniäänisten toimistolle niin voimme keskustella mahdollisuudesta tukihenkilötapaamiseen.

Niin mekin! Tutustu kokemustarinoihin tai kokeile olisiko vertaistuki sinun juttusi.
Lue lisää...

Äänien kuuleminen voi herättää paljon kysymyksiä ja pelkoakin läheisissä. Mitä ääniä kuulevan perheenjäsenten ja ystävien kannattaa ottaa huomioon?
Lue lisää...

Mikäli asiakas on siihen valmis, kannattaa äänistä puhua hänen kanssaan avoimesti. Vain siten saat tietää, millainen kokemus on juuri hänen kohdallaan.
Lue lisää...
Tervetuloa ystävien pariin!
Katso alta video kokemuksia äänistä

Suomen Moniääniset ry on ääniä kuulevien oma yhdistys.
Meidän tarkoituksenamme on edistää ääniä kuulevien ihmisten hyvinvointia tukemalla, yhdistämällä ja aktivoimalla.
Edistämme ääniin liittyvän tiedon ja tutkimuksen tuntemusta ja toimimme yhteistyöjärjestönä äänien kuulemiseen liittyvissä asioissa.
Jäsenistömme koostuu pääasiassa ihmisistä, joilla on kokemusta äänien kuulemisesta, mutta mukana on myös läheisiä ja mielenterveysalan ammattilaisia.
Olemme Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistys.



