Strategia on päivitetty vuosille 2022-2024. Arvomme ovat yhteisöllisyys, empatia ja rohkeus.
Moniäänisten toiminnan painopisteet vuosina 2022-2024 ovat:
VERTAISTUELLISIA KOHTAAMISIA ETÄNÄ JA LÄHELLÄ
HUOMIOIDAAN ERILAISET ÄÄNIÄ KUULEVAT IHMISET
NÄKYVYYDEN LISÄÄMINEN ERITYISESTI SÄHKÖISTÄ SISÄLTÖÄ TUOTTAMALLA
MT-AMMATTILAISTEN OSAAMISEN JA TIETOISUUDEN LISÄÄMINEN
VOIMAUTTAVA VAPAAEHTOISTYÖ
VERTAISTUELLISIA KOHTAAMISIA ETÄNÄ JA LÄHELLÄ
Paikan päällä kokoontuvat vertaistukiryhmät ovat aina olleet yhdistyksemme keskeinen toimintamuoto. Niiden rinnalle ovat viime vuosina nousseet etänä toteutettavat ryhmätoiminnot. Panostamme siihen, että niin perinteiset, kuin etänä toimivat ryhmät tarjoaisivat merkityksellisiä, yhteyttä ja osallisuutta rakentavia kohtaamisia ääniä kuuleville ihmisille.
Paikan päällä kokoontuvat ryhmät sijaitsevat usealla eri paikkakunnalla Suomessa. Etänä järjestämme Moniäänisten etätapaamisia Teamsissä, livechatin Tukinetissä, chatin ja voice chatin Discordissa sekä vertaistukipuhelimen.
HUOMIOIDAAN ERILAISET ÄÄNIÄ KUULEVAT IHMISET
Niin äänikokemukset, kuin ääniä kuulevat ihmiset ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Pienenä yhdistyksenä olemme joustavia ja tarjoamme monipuolisia osallistumismahdollisuuksia. Näin varmistamme, että toimintamme on mielekästä mahdollisimman laajalle joukolle ääniä kuulevia ihmisiä.
Tässä esimerkkejä siitä, miten huomioimme erilaisia tarpeita toiminnassamme:
- Osa vertaistukiryhmissämme järjestää myös toiminnallista ohjelmaa.
- Tuemme luovaa, taiteellista toimintaa Moniääniset taiteilijat -kollektiivin kautta.
- Discord-ryhmämme kokoontuu nuorille aikuisille soveltuvalla alustalla.
- Vertaistukipuhelin puolestaan on valtakunnallisesti myös niiden ihmisten tavoitettavissa, jotka eivät käytä nettiä.
- Myös ääniä kuulevien omaiset voivat vierailla vertaistukiryhmissämme.
NÄKYVYYDEN LISÄÄMINEN ERITYISESTI SÄHKÖISTÄ SISÄLTÖÄ TUOTTAMALLA
Tulemme rohkeasti esiin ääniä kuulevina ihmisinä, puhumme äänien kuulemisesta tuttavallisesti ja avoimesti. Näin tuemme ja rakennamme äänet hyväksyvää kulttuuria mielenterveyskentällä. Näymme erityisesti nettisivujen ja Moniääninen-lehden kautta, mutta tiedotamme aktiivisesti myös muissa kanavissa. Tällä strategiakaudella panostamme erityisesti sähköisen sisällön tuottamiseen ja levittämiseen.
Nettisivumme ovat saaneet uuden ilmeen ja rakenteen ja niiden sisältöä kehitetään edelleen. Julkaisemme videomateriaalia ja olemme mukana tuottamassa yleisteosta äänien kuulemisesta. Haluamme pitää varsinkin psykiatrian poliklinikat ja mielenterveysyhdistykset tietoisina toiminnastamme.
MT-AMMATTILAISTEN OSAAMISEN JA TIETOISUUDEN LISÄÄMINEN
Tarjoamme myös mielenterveyspalveluissa työskenteleville ammattilaisille mahdollisuuksia tutustua äänien kuulemisen maailmaan. Jaamme tietoa, joka kiinnostaa myös ammattilaisia ja järjestämme koulutuksia. Tuemme vertaistuellisten ryhmien käynnistämistä myös mielenterveyshoidon yhteyteen ja vaalimme yhteyttä niin hoitopuolella, järjestökentällä tai terapian parissa työskenteleviin mielenterveysalan ammattilaisiin.
VOIMAUTTAVA VAPAAEHTOISTYÖ
Vapaaehtoistoimintamme keskittyy vertaistukeen. Olemme ylpeitä vapaaehtoisistamme. Heidän polkunsa kulkee avun saajasta voimaantumiskokemusten kautta avun tarjoajaksi. Jotkut jatkavat tästä vielä eteenpäin toiminnan kehittäjiksi ja vastuuhenkilöiksi.
Moniääniset tarjoaa yhteisön, jossa saa olla oma itsensä ja vastuun ottaminen omaa tahtia mahdollistuu. Vapaaehtoiset luovat tämän yhteisön ja inspiroivat toisiaan yhteisissä kokoontumisissamme kahdesti vuodessa.
Arvomme ovat:
YHTEISÖLLISYYS, EMPATIA, ROHKEUS
YHTEISÖLLISYYS
Moniäänisissä tiedostamme yhteisön tärkeyden ja merkityksen. Äänien kanssa ihminen ajautuu helposti yksinäisyyteen, mutta yhteisöllisyys on yksinäisyyden vastavoima!
Yhteisössämme voi olla mukana monella tasolla. Jollekin riittää jäsenyys, toinen taas haluaa osallistua vertaistukiryhmään ja kolmas olla aktiivisesti mukana vapaaehtoisena. Avoimuudella, toiminnan monipuolisuudella ja joustavuudella pyrimme siihen, että jokaiselle halukkaalle löytyisi oma paikka yhteisössämme.
EMPATIA
Toimintamme perustuu siihen, että ihmiset kohtaavat toisiaan. Kun suhtaudumme toiseen ihmiseen ja hänen ääniinsä empaattisesti, kohtaamisesta tulee merkityksellinen ja se luo aidon ihmisyhteyden.
Empaattisessa kohtaamisessa ihminen tulee kuulluksi ja hyväksytyksi omana itsenään. Vapaaehtoisillamme on mahdollisuus kehittää empatiataitojaan yhteisissä kokoontumisissamme.
ROHKEUS
On rohkeaa tulla esiin ääniä kuulevana ihmisenä. On rohkeaa olla kuuntelematta uhkaavia ääniä. Kun ympärillä olevat ihmiset määrittelevät äänet sairaudeksi, on rohkeaa valita jokin muu selitystapa. On rohkeaa olla pakenematta vaikeita kokemuksia, kuten ääniä, ja kohdata niihin liittyvät tunteet ja tarpeet. On rohkeaa hakea apua, kun ei tule yksin toimeen äänien kanssa. On rohkeaa elää juuri omannäköistään elämää, jossa äänet saavat olla mukana.
Visiomme vuodelle 2032:
Moniääniset yhdistää Suomessa kaikki ihmiset, joita äänien kuuleminen koskettaa.
Kun tämä unelmamme toteutuu, kaikilla ääniä kuulevilla ihmisillä, heidän läheisillään sekä mielenterveysalan ammattilaisilla on mahdollisuus saada tietoa äänien kuulemisesta ja vertaistuesta. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin äänien kanssa.