Moniääniset taiteilijat -kollektiivi luo tilaa tarkastella äänien kuulemisen ilmiötä uusin silmin. Se ravistelee vanhoja, kankeita käsityksiä ja tuo esiin äänien kuulemisesta myös ihmeellisen ja mystisen puolen.
Jos äänet selitetään vain tuhoisina sairauden oireina, niiden kanssa on vaikea tulla toimeen. Jos taas äänet nähdään merkityksellisinä, ne voivat jopa rikastuttaa elämää. Kollektiivi pyrkii taiteellaan voimaannuttamaan ääniä kuulevia ihmisiä, antamaan heille kasvot ja purkamaan ennakkoluuloja.
Moniääniset taiteilijat on vapaa taiteilijakollektiivi, johon voi liittyä uusia jäseniä mukaan. Taiteilijat edustavat useita taidemuotoja maalaustaiteesta performansseihin ja videotaiteeseen. Kollektiivi järjestää teemallisia tapaamisia pari kertaa vuodessa ja näyttelyn kerran vuodessa.
Tulevia näyttelyitä voi seurata tältä sivulta.
Lue lisää näyttelystä, avajaisohjelmasta sekä työpajoista ja ilmoittaudu mukaan täältä.
Olen tehnyt kuvataidetta 70-luvulta lähtien, jolloin aloin kuulemaan ääniä. Olen ollut Moniäänisissä vuosia ja kiertänyt näyttelyillämme ympäri Suomea. Materiaaleista joita käytän, voisi mainita kuivapastellin, joka on siis jauhoista liitua, sekä akryylin, joka on tosi monipuolinen materiaali. Kollaaseihin käytän materiaaleja aina pitseistä hileisiin.
Olen vahvimmillani asetelmissa, jotka ovat enimmäkseen hedelmiä ja kukkia, sekä enimmäkseen liiduilla tehdyissä muotokuvissa. Niiden aiheissa suosikkejani ovat olleet mm. 1800-luvulla eläneet ihmiset, lisäksi uskonnolliset aiheet ovat olleet varsinkin 90-luvulla melko paljon aiheina töissäni. Vuodesta 2013 olen ollut mukana Moniäänisten taiteilijoiden näyttelyissä.
Olen heinolalainen 50-vuotias uskontotieteilijä, kuvataiteilija, kirjailija ja opettaja sekä ääniä kuuleva henkilö. Kasvoin hoitajaäitini kanssa maaseutuvanhainkodissa Hyvinkään Ridasjärven kylässä. Asuimme äitini kanssa vanhainkodin alueella. Äitini oli innokas virkkaaja ja opetti taidon minullekin. Koristelimme kotimme pitseillä. Pitsimaalausten tekeminen merkitsee minulle sisäisen lapseni hoitamista, psyykkistä eheyttä, ja siksi kutsun niitä mandaloiksi tai lohtumaalauksiksi. Jatkan äitini perinnettä, kuulun sukupolvien ketjuun ja vahvistan omaa naiseuttani. Materiaaleilla ja väreillä leikkiminen antaa minulle mielihyvää. Asun Heinolassa ortodoksisessa Juliana-yhteisössä. Maalaaminen on minulle tapa rukoilla, rukous lävistää maalaukseni. Maalaukseni on myös käsityöaktivismia, craftivismia. Tuon perinteisesti naisten arkiseen, suljettuun maailmaan kuuluvan käsityön taiteen alueelle ja kommentoin maalauksellani äänten kuulijoiden asemaa yhteiskunnassa. Maalatessa tulen tekijäksi ja kokijaksi, näytän kasvoni ja saan oman ääneni.
Äänet alkoivat, kun olin 23-vuotias, vuonna 1993. Kävin silloin Vapaata Taidekoulua. Pitkään olen äänistä kärsinyt, mutta kuulen niitä enää vain silloin, kun stressaan. Äänet ovat jotenkin vain taustalla nyt. Vaikka ne ovat edelleen neuvoja antavia, ei siinä määrin kuin aiemmin. Välillä huomaan, että on päiviä, jolloin en kuule ääniä. Varsinkin, kun keskityn johonkin, kuten maalaamiseen, en kuule ääniä lainkaan.
Olen Sami Juntunen, 42-vuotias äänien kuulemisen ominaisuuden omaava nuori aikuinen. Äänien kuuleminen alkoi päivittäisenä vuonna 2004. Eläkkeelle olisin päässyt sen vuoksi jo vuonna 2005. Kieltäydyin, koska halusin työelämään. Tuolloin olin juuri valmistunut insinööriksi. Pääsin päätoimittajaksi joulukuussa 2007 ja työskentelin heinäkuuhun 2010 asti. Jäin työttömäksi. Jäin eläkkeelle, joka alkoi 2013. Siitä lähtien olen toiminut kokemusasiantuntijana.b
Olen ollut TV:ssä, radiossa ja lehdissä toistuvasti kertomassa äänien kuulemisesta. Suurin julkisuus näistä oli YLE:n Äänimies-dokumentilla, jolla oli valtavasti katsojia. Nykyään toimin osa-aikaisena työntekijänä, vapaaehtoistyöntekijänä ja taiteilijana. Kokemusasiantuntijuus ja taiteilijuus on minulle tärkeää. Olen myös kirjoittanut omaelämänkerran, 217 sivua. Lisäksi toimin Äänetön ääni -nimisen bändin sanoittajana ja laulajana.
Tervehdys! Olen Oliver Sievänen, parikymppinen pitkäaikaissairas ja ääniä kuuleva taiteilija Vantaalta. Olen kuullut ääniä yli seitsemän vuotta ja tasapainoillut erilaisten mielenterveyden haasteiden kanssa vähintään yhtä kauan. Toimin koulutettuna kokemusasiantuntijana erityisesti Uudenmaan alueella.
Kirjoittaessani ja luodessani uutta olen erityisen paljon omassa elementissäni. Nautin itseni toteuttamisesta, erilaisista taidemuodoista sekä uusien asioiden kokeilemisesta. Kirjoitan paljon runoja elämästä, sillä sanan säilällä pystyn tuomaan tunteitani esiin erityislaatuisilla tavoilla.
Minua inspiroivat metsät, voimakkaat tunteet, inhimillisyyden kauneus – ja tietysti ääneni. Vapaa-ajallani myös luen, hoidan kotiloitani sekä näperrän koruja.
Hei! Olen 65-vuotias ja olen ollut kiinnostunut kuvaamataiteista kouluaikoina. Innostuin maalaamisesta ja taiteesta ja vuonna 1990 lähdin ensimmäiselle maalausleirille. Liityin kuvataideseuraan ja myöhemmin olen ollut mukana kolmen taideseuran toiminnassa. Olen maalannut öljyväreillä, akvarelleilla, tehnyt sekatekniikkaa ja grafiikkaa. Nykyisen teen lähinnä carborundum -tekniikalla grafiikkaa.
Odotan innolla yhteistyötä Moniäänisten taiteilijaryhmän kanssa. Olen saanut paljon uusia ideoita kuvata äänien kuulemista kuvataiteiden avulla. Yritän kehittyä omassa ilmaisussani taiteissa. Kirjoitan myös runoja ja niitä olen kirjoittanut 14 vuotiaasta lähtien.
Olen Samuli Aalto, asun Espoossa. Teen tietokoneella 3D-malleja, joita tulostan 3D-tulostimella. Tämän lisäksi teen 3D-videoita ja 3D-valokuvia kuvaamalla kahdella kameralla ja liittämällä kuvat yhdeksi tietokoneohjelmalla. Kuvia voi katsoa 3D-laseilla ruudulta ja myös paperitulosteina. Rakennan lisäksi elektroniikan komponenteista laitteita. Minua kiinnostaa eri tekniikoiden parissa työskentely ja rakentelu sekä kuvien ja videoiden muokkaus eri ohjelmilla. Olen ääniä kuuleva ja olen perehtynyt ääniini kirjoittamalla niitä ylös, ne ovat toisinaan olleet opettavaisia ja mielenkiintoisia asioita, joita olen ääniltäni vastaanottanut.
Askartelen kortteja käyttäen kohokuviotekniikkaa. Aiheet korteissa voivat olla laajasti melkein mitä vain – korttia tehdessä mietin aina, millaiselle ihmiselle kortti tulee. Alun perin olen alkanut tekemään kortteja jo 30 vuotta sitten lapsena, kun perheessä teimme niitä jouluisin. Olen vuodesta 2002 lähtien kuullut ääniä ja korttien askartelu on minulle myös yksi ääntenhallintakeino. Se on mielekästä tekemistä, jolla saa ajatukset pois äänistä. Liityin Moniääniset taiteilijat -kollektiiviin kiinnostuneena siitä, että saisin omia töitäni esille myös muiden nähtäville.
Olen Kimmo Vinni Seinäjoelta. Perheeseeni kuuluu vaimo ja kaksi poikaa. Työskentelen tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella koulutettuna kokemusasiantuntijana mielenterveys- ja päihdepuolella. Olen toiminut Suomen Moniääniset ry:ssä hallituksen jäsenenä vuodesta 2020 alkaen. Opiskelen myös ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi, valmistun 2025 loppuvuodesta.
Oma äänien ja näkyjen kokemukseni on 33 vuoden pituinen. Tarkkaa muistikuvaa minulla niiden alkamisesta ei ole, mutta sen muista, että yläasteella uskalsin käydä terveydenhoitajan vastaanotolla niiden vuoksi. Äänet ovat olleet minulla samojen ihmisten samat negatiiviset, loukkaavat, haukkuvat sekä moittivat. Näyt ovat olleet samankaltaisia tuon ajanjakson aikana. Nykyään en kuule enää ääniä enkä näe näkyjä, ne ovat jääneet ”tauolle” 2019. En olisi osannut kuvitellakaan, että voin elää ilman noita ”kavereitani”, jotka joskus ovat tulleet minulle arkipäiväisiksi kokemieni vakavien traumojen kautta. Mutta nyt olen opetellut elämää ilman ääniäni ja näkyjäni. Koen, että olen saanut elämääni lisää energiaa ja olen pystynyt suomaan itselleni luovuutta sisäisestä itsestäni. Ja taiteen tekeminen on itselleni yksi suurimpia ja parhaimpia oivalluksia!
Taiteen tekeminen on suonut minulle itseeni tutustumista, sen herkän minän, sisimpäni, sen jonka olemassa oloa olen varjellut, salannut itseltäni ja jopa pelännyt sen ulostuloa. Taiteen tekeminen on antanut minulle tähän mennessä jo paljon, rohkaisua, itseni hyväksymistä, luovuuteni esille tuomista, uusia ystäviä ja mielenkiintoisia tuttavuuksia sekä paikkoja. Teen monenlaista taidetta, mm. maalaustaidetta, valokuvausta sekä puusta taide-esineitä. Uutena oivalluksena ja hyvän ystäväni rohkaisemana olen löytänyt itsestäni hyvän kirjoittajan sekä runoilijan ominaisuuksia.
Olen Tanja Ilmanen, 38- vuotias ääniä kuuleva henkilö Vantaalta. Moniäänisten taiteilijakollektiivissa olen mukana jouluisilla käsitöilläni. Olen tehnyt käsitöitä siitä asti kun korona-aika alkoi ja melkein siitä asti kun minulla alkoi ääniharhat. Käsityöt tuovat sisältöä ja tekemistä arkeeni ja varsinkin syksyillat ovat jo useamman vuoden kuluneet niitä tehdessä. Omilla töilläni toivon, että tuon sellaista lämmön ja turvan tuntua muillekin kuin itselleni.
Taiteilijakollektiivin jäsenille voit jättää yhteydenottopyynnön Yhteystiedot- sivulla.
Liity jäseneksi, tule vapaaehtoiseksi, tue toimintaa, osallistu!
Haluatko toimia kanssamme ääniä kuulevien hyväksi? Mikä olisi sinulle sopiva ja kiinnostava tapa osallistua toimintaan?
Niin mekin! Tutustu kokemustarinoihin tai kokeile olisiko vertaistuki sinun juttusi.
Lue lisää...
Äänien kuuleminen voi herättää paljon kysymyksiä ja pelkoakin läheisissä. Mitä ääniä kuulevan perheenjäsenten ja ystävien kannattaa ottaa huomioon?
Lue lisää...
Mikäli asiakas on siihen valmis, kannattaa äänistä puhua hänen kanssaan avoimesti. Vain siten saat tietää, millainen kokemus on juuri hänen kohdallaan.
Lue lisää...
Moniääniset tuo yhteen ihmiset, joita äänien kuulemisen kokemus koskettaa.
Yhdessä on helpompi löytää keinoja tulla toimeen häiritsevien äänien kanssa ja huomata, että äänien kuuleminen onkin normaali inhimillinen kokemus, josta saa puhua.
Toivomme, että näiltä sivuilta saatava tieto auttaa sivua ymmärtämään äänien kuulemisen kokemusta ja että löydät sinulle sopivan tavan osallistua vertaistukitoimintaamme.
Arvomme ovat: yhteisöllisyys, empatia ja rohkeus.
Suomen Moniääniset ry
Malmin raitti 17 B-C
00700 Helsinki
toimisto@moniaaniset.fi
Toiminnanjohtaja
Annika Roihujuuri
040-830 9663